~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Σύντομη αναφορά στην ιστορία του Δωδεκανησιακού Τύπου.



Την ιστορία του Δωδεκανησιακού Τύπου την χωρίζουμε, χρονολογικά, σε δύο διακριτές περιόδους:

Α΄ Περίοδος 1896-1947
Είναι η πλέον ενδιαφέρουσα περίοδος, διότι περιλαμβάνει τα χρόνια των αγώνων για την απελευθέρωση των νησιών. Η πρώτη εφημερίδα στη Ρόδο κυκλοφορεί το 1896 από το Βαλή (Νομάρχη) του Αρχιπελάγους, Αμπεντίν Πασά, με την ονομασία «ΑΙΓΑΙΟΝ». Ακολουθούν οι βραχύβιες εκδόσεις «ΟΡΣΑ» και «AFITAP», για να φθάσουμε, στα 1909, όταν ο Εμμ. Πολεμικός και ο Γεώργ. Κοκκίδης εκδίδουν την εφημερίδα «ΡΟΔΟΣ», η οποία, από το 1911 και μέχρι το 1937, με την ονομασία «ΝΕΑ ΡΟΔΟΣ», θα προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες στην εθνική υπόθεση. Το 1915 εκδίδεται, από τους Εμμ. Καλαμπίχη και Κ.Μ. Αναστασιάδη, η Εφημερίδα «ΡΟΔΙΑΚΗ», από τις μακροβιότερες στα Δωδεκάνησα και σε όλη την Ελλάδα, αφού κυκλοφορεί μέχρι σήμερα, έχοντας συμβάλει τα μέγιστα, τόσο στην απελευθέρωση όσο και στην πρόοδο του τόπου. Στη συνέχεια, οι Ιταλοί εκδίδουν την εφημερίδα «Messaggero di Rodi» και υποστηρίζουν την έκδοση στην τουρκική γλώσσα της εφημερίδας «Selam» και του μηνιαίου δελτίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου.


Την ίδια περίοδο και οι εκτός Δωδεκανήσου ευρισκόμενοι Δωδεκανήσιοι προχωρούν στην έκδοση εφημερίδων, μέσα από τις στήλες των οποίων ενισχύεται ο αγώνας για την απελευθέρωση των νησιών. Είναι οι εφημερίδες «ΚΑΡΠΑΘΟΣ», «ΑΥΓΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ», από τον Μιλτ. Παπαμανώλη και οι δύο με έδρα τον Πειραιά. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, έδρα του αγώνα των Δωδεκανησίων, ο Παντ. Καστρουνής εκδίδει την εφημερίδα «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ». Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής κυκλοφορεί στη Ρόδο, από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Ρόδου Απόστολο, το περιοδικό «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» και από τους Γερμανούς η εφημερίδα «Wacht auf Rhodos». Κατά την περίοδο της αγγλικής κατοχής εκδίδεται η εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΣ», ενώ η Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση εκδίδει την εφημερίδα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ».

Β΄ περίοδος 1948-
Το 1948 επανεκδίδεται η «ΡΟΔΙΑΚΗ», την έκδοση της οποίας διέκοψαν το 1939 οι Ιταλοί και η εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΗ ΦΩΝΗ». Το 1949 η εφημερίδα «ΠΡΟΟΔΟΣ», η οποία κυκλοφορεί μέχρι σήμερα και αργότερα οι εφημερίδες «ΠΡΩΪΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ», «ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ», «ΧΡΟΝΟΣ», «Η ΔΡΑΣΙΣ», «ΓΝΩΜΗ», «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της Ρόδου», «ΜΑΧΗ», «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ», Η «Καθημερινή ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ».


Η Ψηφιοποίηση του αρχείου των εφημερίδων της Βιβλιοθήκης.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου διατηρεί αρχείο του συνόλου, σχεδόν, του Δωδεκανησιακού τύπου. Λόγω όμως της παλαιότητας και της αναπόφευκτης φθοράς των εφημερίδων, το αρχείο αυτό δεν ήταν εύχρηστο και έχρηζε ιδιαίτερης αντιμετώπισης, ενώ η αξιοποίησή του από το αναγνωστικό μας κοινό απαιτούσε χρόνο και έξοδα.


Η Δ/νση της Βιβλιοθήκης, για να διατηρήσει το πολύτιμο αυτό υλικό, καθιστώντάς το, ταυτόχρονα, προσιτό στους αναγνώστες του, με τελικό στόχο την ανάδειξη μιας πρωτογενούς πηγής της ιστορίας του τόπου μας, ιδιαίτερα στα δίσεκτα χρόνια, αποφάσισε, με τη συνδρομή του εποπτεύοντος Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, να προχωρήσει στη ψηφιοποίηση του αρχείου των τοπικών εφημερίδων που διαθέτει. 

Έτσι ξεκίνησε, σε πρώτη φάση, η συντήρηση, επεξεργασία, ψηφιοποίηση και αποδελτίωση της πρώτης περιόδου έκδοσης της εφημερίδας "Η Ροδιακή" (1915-1939). Από τότε συνεχίζουμε, κάθε χρόνο, την ψηφιοποίηση του αρχείου των εφημερίδων της Βιβλιοθήκης μας, φθάνοντας σήμερα στο σημείο να έχουμε ψηφιοποιήσει τις εφημερίδες:"Δωδεκάνησος" (1926-1937), "Χρόνος" (1945-1947),ι "Ελληνική Σημαία" (1947-1948),"Εθνική Φωνή" (1948-1949), "Πρωϊα της Δωδεκανήσου" (1953-1954), "Η Ροδιακή"(1948-1975) και "Πρόοδος" (1949-1975). Ο αριθμός των σελίδων που έχουν ψηφιοποιηθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται στις 96.120. Στόχος της Βιβλιοθήκης είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου αυτού.

Σήμερα το αναγνωστικό μας κοινό έχει τη δυνατότητα, από οποιοδήποτε από τα 7 τερματικά της Βιβλιοθήκης, να ξεφυλλίσει ηλεκτρονικά τις εφημερίδες αυτές και να προχωρήσει σε αναζήτηση οποιουδήποτε άρθρου, είτε με βάση τον υπογράφοντα το άρθρο, είτε με βάση λέξη-κλειδί του τίτλου του άρθρου. Ακόμη, μπορεί να αποθηκεύσει σε μαγνητική μορφή το κείμενο ή μέρος αυτού, που τον ενδιαφέρει, να το εκτυπώσει και να το στείλει οπουδήποτε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'



Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου