~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

«Εστία» - Ωριμότητα και ανανέωση, 120 ετών

Ο ιστορικός τίτλος με ρίζες στον λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό ανθό του τόπου, όχι μόνο γιόρτασε 120 χρόνια παρουσίας στον ελληνικό Τύπο, αλλά ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Το πρώτο φύλλο της 6ης Μαρτίου του 1894, που επανατυπώθηκε στη φετινή επέτειο των 120 χρόνων.


του ΔΗΜΗΤΡΗ  ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Τον περασμένο μήνα η «Εστία» έγινε 120 ετών και η αλήθεια είναι ότι το γεγονός εορτάστηκε χαμηλοφώνως και σε σχετικά περιορισμένο κύκλο, όπως ταιριάζει στο φλεγματικό στυλ της αρχαιότερης ελληνικής απογευματινής εφημερίδας. Για πολλούς αποτελεί μυστήριο η μακροημέρευση και η επιβίωση της «Εστίας» σε τόσο χαλεπούς καιρούς και με δεδομένες τις κυκλοφοριακές της δεξαμενές.

Παρόλα αυτά η «Εστία» δεν πουλάει τόσο λίγο όσο ορισμένοι πιστεύουν. Οι επιδόσεις της κινούνται σταθερά άνω των 3.000 φύλλων σε καθημερινή βάση (πλην Κυριακής), αποτέλεσμα που την φέρνει σε καλύτερη θέση από ένα άλλο ιστορικό φύλλο, στην άλλη, όμως, άκρη του πολιτικού τόξου, την «Αυγή». Σε συνδυασμό με την οικογενειακή δομή της επιχείρησης και τα νοικοκυρεμένα οικονομικά της, η «Εστία» δεν βρέθηκε εκτεθειμένη στους κινδύνους που «γονάτισαν» άλλα εκδοτικά συγκροτήματα την περίοδο της κρίσης. Συμπέρασμα: ο ιστορικός τίτλος με ρίζες στον λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό ανθό του τόπου, όχι μόνο γιόρτασε 120 χρόνια παρουσίας στον ελληνικό Τύπο, αλλά ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Αυτήν, τουλάχιστον, την εντύπωση μας άφησε η επίσκεψη στη σημερινή έδρα της «Εστίας» (που δεν είναι τα τελευταία χρόνια το ιστορικό κτίριο της οδού Ανθίμου Γαζή) αλλά και η συνάντηση με τον διευθυντή της, Αλέξη Ζαούση.

Ιδρυτής ο Δροσίνης
Ομως, λίγη ιστορία πρώτα: Το πρώτο φύλλο της «Εστίας» κυκλοφόρησε την 6η Μαρτίου 1894: με τη «ράχη» της πρώτης σελίδας στη δεξιά πλευρά και τη δεύτερη σελίδα στη θέση της τελευταίας, ώστε η πρώτη και η δεύτερη να διαβάζονται ως ενιαίο «σαλόνι», όπως και η τρίτη με την τέταρτη. Η «Εστία» είναι η τελευταία εφημερίδα η οποία τυπωνόταν με τη μέθοδο της στερεοτυπίας/λινοτυπίας μέχρι το 1997. Αλλά γίνεται την ίδια χρονιά η πρώτη ελληνική εφημερίδα που υιοθετεί εξ ολοκλήρου την ηλεκτρονική φωτοστοιχειοθεσία (desktop publishing).
Ο ιδρυτής της «Εστίας», ο μεγάλος μας ποιητής Γεώργιος Δροσίνης, μετέτρεψε σε καθημερινή εφημερίδα το φιλολογικό περιοδικό που κυκλοφορούσε από το 1876.

Τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της, ο Γ. Δροσίνης παραδίδει την «Εστία» στον στενό του συνεργάτη Αδωνι Κύρου. Εκτοτε η «Εστία» εκδίδεται έναν και πλέον αιώνα από την οικογένεια Κύρου. Τον Αδωνι διαδέχθηκαν οι υιοί του Αχιλλέας και Κύρος Κύρου, ο εγγονός του Αδωνις Κύρου και ο δισέγγονός του Αλέξης Ζαούσης.

Καθαρεύουσα;
Η «Εστία» δεν είναι μια ακόμα εφημερίδα. Αδιαπραγμάτευτα συντηρητική, χωρίς το ελάχιστο σύμπλεγμα για την πολιτική και την ιδεολογική της ταυτότητα, διατηρεί μέρος του «μύθου» της και εξαιτίας της σταθερής πολιτικής της στο θέμα της γλώσσας καθώς μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί μία μετριοπαθή μορφή της καθαρεύουσας. Η «Εστία» είναι η μοναδική καθημερινή εφημερίδα που δεν ακολούθησε τη μεταρρύθμιση της ελληνικής ορθογραφίας που έγινε το 1982 και γι’ αυτό κάνει ακόμα χρήση του πολυτονικού συστήματος (χωρίς βαρείες). Από αυτήν την άποψη η «Εστία» είναι ένας ολόκληρος θεσμός της αστικής Αθήνας που επιβιώνει παρά τις αντιξοότητες και σε πείσμα των συναρπαστικών μεταμορφώσεων της αθηναϊκής ζωής τις τελευταίες δεκαετίες.

Περί μακροβιότητας
Παρά τις πολλές υποθέσεις στις οποίες μπορεί να καταφύγει κανείς, για τον διευθυντή της «Εστίας» το βασικό συστατικό που εξηγεί τη μακροβιότητά της είναι η αξιοπιστία. «Αν αυτή δεν υπήρχε ή είχε κλονισθεί, ουδέποτε θα μπορούσε η “Εστία” να επιβιώσει επί 120 χρόνια», μου λέει ο κ. Αλέξης Ζαούσης. «Η αξιοπιστία είναι το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται η σχέση κάθε μέσου ενημερώσεως με τους αποδέκτες του. Πρόκειται για σχέση εμπιστοσύνης, την οποία η “Εστία” έχει φροντίσει να διαφυλάξει επί ένα και πλέον αιώνα ως κόρη οφθαλμού». Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι. «Δεύτερον η συνέπεια θέσεων και κυρίως αρχών. Η “Εστία” υπηρετεί από της ιδρύσεώς της τις αρχές της καλώς νοούμενης δημοσιογραφίας, με σκοπό την έντιμη ενημέρωση των αναγνωστών της και τίποτε περισσότερο. Παράλληλα, τηρεί αυστηρά τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Είναι και αυτό ένα στοιχείο που προφανώς αναγνωρίζεται από τους αναγνώστες της. Τρίτον, το γεγονός ότι ως οργανισμός είναι μικρός και ότι εκδίδεται από την ίδια οικογένεια επί τέσσερις ήδη γενιές. Αν μέσα στα 120 αυτά χρόνια η “Εστία” είχε κάνει οικονομικά ανοίγματα, ίσως να είχε αναπτυχθεί, αλλά τελικά μπορεί και να είχε κλείσει, όπως συνέβη με αρκετές άλλες εφημερίδες. Το μικρό μέγεθος, σε συνδυασμό με την παράδοση, είναι κρίσιμο για την μακροβιότητα».
Ρωτάω τον διευθυντή της «Εστίας» αν γνωρίζει το προφίλ του μέσου αναγνώστη της εφημερίδας. «Σε γενικές γραμμές οι αναγνώστες της “Εστίας” είναι μέσης και μεγάλης ηλικίας και υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Πολιτικά οι περισσότεροι κινούνται στον συντηρητικό και τον ευρύτερο φιλελεύθερο χώρο, ενώ λόγω της συνοπτικής ενημερώσεως και των σαφών θέσεών της υπέρ της ελεύθερης οικονομίας διαβάζεται και από στελέχη του επιχειρηματικού χώρου». Με προλαβαίνει ο κ. Αλέξης Ζαούσης όταν μου λέει ότι «υπάρχουν και νεότεροι αναγνώστες, αλλά είναι μάλλον περιορισμένοι. Το κύριο εμπόδιο είναι η γλώσσα. Αν και έχει απλουστευθεί, παραμένει κάπως απόμακρη για τους νέους, κυρίως λόγω της χρήσεως του πολυτονικού συστήματος, το οποίο οι νεότερες γενιές δεν έχουν διδαχθεί. Και εδώ, πάντως, ίσως αποτελέσει τη λύση το Διαδίκτυο. Η “Εστία”, με την κατάλληλη προσαρμογή, δεν αποκλείεται να έχει μεγαλύτερη απήχηση απ’ ό,τι αναμένεται σε ένα διαφορετικό κοινό».
Η «Εστία» δεν έχει επί του παρόντος ηλεκτρονική μορφή. Αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε μακριά από την προοπτική της. «Είναι απαραίτητη η παρουσία της “Εστίας” και σε ηλεκτρονική μορφή. Ηδη πειραματίζεται, προς το παρόν όχι με δημιουργία ιστοσελίδας, αλλά με ηλεκτρονική αποστολή της πρώτης και της τελευταίας σελίδας σε όσους συνδρομητές το επιθυμούν. Εδώ υπάρχει ένα πλεονέκτημα για το μέλλον. Το Διαδίκτυο κατακλύζεται με αναπαραγωγή και αναμάσημα των ιδίων ειδήσεων. Έτσι, το να προσφέρεται επί καθημερινής βάσεως πρωτογενής σκέψη και γνώμη ίσως είναι αρκετά σημαντικό».
Και το μέλλον του έντυπου φύλλου; «Παρότι το μέλλον της εντύπου εφημερίδας και δη σε καθημερινή βάση διαγράφεται αβέβαιο, θέλω να πιστεύω ότι η “Εστία” θα εξακολουθήσει να είναι “παρούσα” στη σημερινή της μορφή. Και τούτο διότι ως εφημερίδα γνώμης προσφέρει κάτι που δεν παρέχεται τόσο εύκολα από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημερώσεως. Όσο, λοιπόν, εξακολουθούν να υπάρχουν εφημερίδες παραδοσιακού τύπου, νομίζω ότι θα υπάρχει και η “Εστία”».
Το ευχόμαστε ολόψυχα.


__________________
* δημοσιεύθηκε  στην εφημ "Η Καθημερινή" 19-20 Απριλίου 2014
http://www.kathimerini.gr/763055/article/epikairothta/ellada/wrimothta-kai-ananewsh-120-etwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'



Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου